tiistai 16. syyskuuta 2014

Hapankaalin aikaa



Nämä on niitä aikoja, kun kannattaa pitää silmällä kaalin kilohintoja. (Edullisimmillaan sitä oli viime viikolla Prismoissa muistaakseni 0,69€/kg.) Ja siitä tarjouskaalista sitten tietysti takoa hapankaalia sen minkä ehtii...
Tämänsyksyinen kaalisato on mehukasta - eli ymmärtääkseni satovuosi on ollut hyvä? Ainakin kaali on laadultaan hyvää. Viime vuonna kaalit olivat tosi kuivakoita ja perinteinen hapankaalin valmistus puunuijalla mehustaen ihan oikeaa työtä...

Jotkut irrottavat kaalisilpusta nesteen pelkällä suolalla - itse en oikein usko että oikoen tulee niin hyvää.... Enpä tosin sitäkään voi faktana sanoa, kun en ole kokeillut. Oman hapankaalini pidän mahdollisimman vähäsuolaisena - hakkaan silpusta nesteet irti nuijalla ja maustan seosta mm. sipulilla, valkosipulilla ja piparjuurella.

Hapankaali on tuote, jonka valmistusta kannattaa ehdottomasti kokeilla. Hapatus on idätyksen ohella mielenkiintoinen prosessi jo ihan vaikka pelkästä utelaisuudesta testailla. Miten se alkuun pahan hajuisesti vaahtoava kaalisilppu yht'äkkiä tuoksuukin kirpakan raikkaalle ja maistuu taivaalliselle...
Alkuvalmistelut ovat mukavaa yhdessätekemistä ystävän kanssa pimeänä syysiltana. Sitten vaan kärsivällistä odottelua parisen viikkoa ja jännitys tiivistyy purkkien korkkajaisiin.

Parisen vuotta sitten blogiin laittamani hapankaalin valmistusohje on ihan pätevä vieläkin - eli en nyt uutta vastaavaa postausta aiheesta tee. Mutta muistutan, jos et vielä ole ehtinyt kokeilla :)







"Hapankaali on laihduttajan unelmaruokaa, sisältää vain 18 kcal/100g ja kiihdyttää aineenvaihduntaa. Painonvartijoiden pistetaulukossakin hapankaali saa 0 pistettä eli on yksi niistä ruoka-aineista, joita saa syödä rajatta.

C-vitamiinipitoisuus on hapankaalin tunnetuimpia ominaisuuksia. C-vitamiinia hapankaalissa on 20mg/100g. Tämä kattaa jo lähes puolet päivittäisestä C-vitamiinitarpeesta. Lisäksi hapankaali sisältää runsaasti erilaisia entsyymejä, B12 vitamiinia, koliinia ja asetyylikoliinia. Myös E-vitamiinia tuotteessa on runsaasti.

Hapattamisen vitamiinit säilyttävä vaikutus on tunnettu jo 1700-luvulta lähtien, vaikkei tuolloin vitamiineja ollut edes osattu nimetä. Saksassa, jossa tuotteella on pitkät perinteet hapankaalia käytettiin tuolloin hoitamaan ummetusta, haavoja, kihtiä ja sokeritautia. Viime aikoina maitohappokäymistä on tutkittu laajasti uusin menetelmin, mm. mikrobiologian avulla. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkimukset ovat antaneet viitteitä kaalin ja hapankaalin vähentävästä vaikutuksesta syöpäriskiin. Luontaislääkinnässä hapankaalia käytetään haavaumien, tulehdusten, sienitautien sekä ruoansulatushäiriöiden hoidossa (vatsan turvotus).

Lisäksi paitsi kaalilla myös maitohappobakteereilla on paljon muita positiivisia terveysvaikutuksia. Maitohappobakteereja on luonnostaan ruuansulatuskanavassa, vaikka ei nauttisikaan maitoa. Niitä saadaan tuoreista kasviksista, hapankasviksista kuten hapankaalista, juustoista, piimästä ja muista hapatetuista maitotuotteista. Hapankaalin maitohappobakteerikanta syntyy spontaanin käymisen tuloksena toisin kuin hapatettavien maitovalmisteiden, joihin meijereissä lisätään kullekin ominaista tiettyä bakteerikantaa.

Maitohappokäyminen tarjoaa monia etuja. Ruoasta tulee mm. ihmisen elimistölle helpommin sulavaa. Tämä auttaa vatsaongelmiin, jopa maha- ja suolistohaavoihin. Vaikutus perustuu terveen bakteerikannan lisääntymiseen ja suoliston oman bakteerikannan vahvistumiseen. Lisäksi hapot tasaantuvat. Tästä seuraa ruoansulatuksen paraneminen ja ärtyneen vatsan rauhoittuminen. Paitsi että maitohappokäyminen takaa tuotteelle pitkän säilyvyyden, se tuo myös esiin kaalissa piilevät aromit, jotka ovat hapankaalille ominaisia."

Lähde: Rasilainen

hapankaalin valmistus resepti ohje 

2 kommenttia:

  1. Tätä täytyy taas monen vuoden tauon jälkeen kokeilla, olipas hyvät ohjeet. Kiitos niistä.

    VastaaPoista
  2. Pakko sanoa, että B12-vitamiinia ei hapankaalissa ole, kuten ei muissakaan kasvikunnan tuotteissa. Joissain lähteissä kerrotaan B12:ta olevan mm. merilevässä, marjoissa ja juuri hapankaalissa, mutta nämä käsitykset on kumottu virheellisinä.

    VastaaPoista