torstai 4. huhtikuuta 2013

Sinun puutarhasi

Vuoden vihreimmät messut - Kevät puutarha 11.-14.4.2013 Helsingin Messukeskuksessa... Tänä vuonna en valitettavasti itse pääse paikan päälle haaveilemaan, hakemaan vinkkejä ja oppimaan uutta - mutta joku teistä lukijoistani pääsee ja ilmaislipuilla :)

Ja näin voit osallistua 2x16€ arvoisen lipun arvontaan: Lähetä eilistapaistoa@gmail.com sähköpostiin kuva puutarhastasi tai parveekkeestasi tai anopinkielestä ikkunalla. Suosikkipaikastasi tai parhaasta ideastasi - ikkunan sisä- tai ulkopuolella...  Jotain vihreää kuitenkin :)
Julkaisen kaikki lähetetyt kuvat 7.4 sunnuntai-iltana. Voit lähettää pelkän kuvan, mutta lukijat varmasti arvostaisivat kuvaan liittyvää pientä tarinaakin.

Parasta puutarhaa ei kenellään ole :) Silläpä siis arvon liput kuvan lähettäneiden kesken. Kaikki puutarhat ja pihat ja partsit ovat hyviä ja kauniita - sellaisia kuin niiden pitääkin olla, omistajiensa näköisiä.

Jollet ole rekisteröitynyt lukija, liitä kuvan mukaan sp-osoite jotta voin ottaa yhteyttä voittajaan maanantaina 8.4.13.
Lähetän liput tiistaina (niin ehtivät perille keskiviikoksi - viimeistään torstaiksi) ja toivotan ihanaa messupäivää jollekulle onnekkaalle :)

Ja jos et itse pääse messuille (esim. välimatkan takia kuten minä :) niin voit ilmanmuuta osallistua ja yllätetään Helsingin seudulla asuva ystäväsi messulipuilla. Lähetän liput toivomaasi osoitteeseen.

Blogin oikeasta yläreunasta löytyvästä linkistä pääset tutustumaan Kevät puutarha messujen ohjelmaan.
Samalla lipulla voit osallistua myös kolmeen muuhun kiinnostavaan tapahtumaan: Oma koti, OmaMökki ja Sisusta.


Ja tässä minun puutarhahaaveideni tilanne:
30.3. eli vajaa viikko sitten kylvämäni lehtikaalit, kukkakaali ja keräkaali ovat itäneet hyvin. Purjo ja salvia eivät ole vielä näyttäytyneet...

20.3 eli reilu kaksi viikkoa sitten kylvetyt basilikat: Sitruuna-, kaneli- ja punainen basilika ovat iskussaan - mutta mikä vaivaa vihreää basilikaa? Takana keskimmäinen astia ammottaa tyhjyyttään. Tein tuskastuneena jo uusintakylvönkin pintakylvönä - ei auttanut sekään. Eli ensikesänä meillä syödään kaikkea muuta mutta ei perusbasilikaa.

27.2. eli reilu kuukausi sitten kylvetyt tomaatit ovat päässeet hyvään vauhtiin. Viikonloppuna ruukutan isompia jo maitopurkkien jatkovarsilla.




9 kommenttia:

  1. Oletko käyttänyt lisävaloa, vai millä saat nuo tomaatin varret kestämään riittävän paksuina? Ovat nimittäin tosi komean pitkiä. Minä olen omiani pyrkinyt jarruttelemaan, että kestäisivät kesällä edes narun avulla pystyssä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole minulla mitään "kepulikonsteja" apuna :)
      Kasvatuspaikka on kylläkin aika iso etelään antava ikkuna - eli luonnonvaloa riittää ihan mukavasti.

      Kaikki tomaattini ovat avomaalle sopivia kirsikkatomaatteja. Niiden kanssa pärjää paremmin kuin ihan oikeiden tomaattien. Yksi lajike näistä (en nyt muista nimeä) on tosi tanakka ja lyhytkasvuinen. Katsotaan nyt löytyykö sitä tänä vuonna kun meni kylväessä taas purkit ja merkit sekaisin :)

      Purkitan taimet maitopurkkeihin eli peitän pikkuhiljaa varret mullalla koko purkin pituudelta. Ja uudemman kerran saman käsittelyn saavat kun heitän ne ulos: Lapioin ne niin hemmetin syvään monttuun että eivät heilu :D

      Poista
  2. ihan samoissa hommissa täällä - pääsin vaan aloittamaan vähän myöhässä näiden muuttohässäköiden takia. Mutta ehkä tässä vielä ehtii. Yleensä aloitan liian aikaisin ja olen sitten helisemässä liian pitkiksi venähtävien varsien kanssa... En muuten edes tiedä millä vyöhykkeellä täällä Norjassa asustelen, joten menee vähän hakuammunnalla tämä ensimmäinen kesä, mutta haitanneeko tiuo mitään.

    Samoja lajikkeitakin näyttää olevan - katsotaan itääkö oma vihreä basilikani... Mulla on lisäksi vielä paljon samettikukkaa tuholaistentorjujaksi (ja koristeeksi.)

    Mutta maitopurkkien jatkovarret - aika nerokasta! Itse vain havahduin vähän liian myöhään noiden maitopurkkien keräämiseen niin oli pakko ostaa myös niitä pieniä purkkeja. Tomaatit pääsivät kuitenkin maitopurkkeihin. Sellaiset puiset "varrastikut" (sellaiset jotka on tarkoitettu grillivartaita varten) ovat muuten käteviä alkuvaiheen tukina - kovin isoille kasveille ne eivät tietenkään toimi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa sinulla mielenkiintoinen ja haastava kesä :)
      En osaa yhtään kuvitella Norjan kasvuolosuhteita. Miten vuoret vaikuttavat ilmastoon? Onko hallanvaaraa? Aurinkoa vai sadetta? Mitä tuholaisia? Maaperä?

      Samettikukan olen todennut ihan parhaaksi kylvää suoraan ulos heti kun maa vaan sulaa. Loppujen lopuksi itää aika hyvin itsekerätyistä siemenistä ja heinäkuun alkupuolesta alkaa jo kukkiakin.
      Kylvän sitä kasvimaalle ja myös etupihalle isoihin ruukkuhin.

      Samoja grillitikkuja minäkin käytän taimille :)

      Poista
  3. ihania taimia! ja arvontaan osalistuttu :)

    VastaaPoista
  4. Kerrotko, mitä teet lehtikaalille. Minä onnistuin saamaan hirmu sakean kasvuston ja nyt mietin, pitäisikö koulia ja siirtää harvempaan. Eivät kuitenkaan noin sakeassa jaksa odottaa ulossiirtoa. Kiitos, jos viitsit vinkata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos viestistä.
      Lehtikaalista minulla on vasta yhden vuoden kokemus. Liian tiuhasta kylvöksestä vähän jo varoitinkin aiemmassa lehtikaalipostauksessani :)
      Viimeisestä viisastuneena jätin tälläkertaa siemenet aika harvaan - silti taimia on taas minullakin koko suvun tarpeiksi.

      Kouli taimet omiin ruukkuihinsa. Lehtikaalia jätetään vain yksi/ruukku. Tai jos sinulla niitä on ihan mattona niin poimit parhaat ja muutama ylimääräinenkin tietty jos joku sattuu nuupahtamaan. Yllättävän hyvin ja pitkään kyllä kestävät myös alkuperäisessä kylvösastiassa. Eli ylimääräiset voit pitää ihan siinä jemmassa kavereille jaettavaksi.

      Lehtikaali oli kyllä aika kituliaskasvuinen koulimisen jälkeen. Tuntui että se ei paljon miksikään muuttunut muutamassa viikossakaan minkä odotti ulosistutusta. Sitten kun siirsin taimet ulos niin vielä sielläkin meni hetki ennekuin innostuivat kasvamaan.
      Sitten kun pääsevät kasvun alkuun niin niitä ei pysäytä enää mikään. Harsota ötököiden varulta taimet ainakin kevään ajaksi.

      Poista
  5. Iso kiitos! Laiskuuttani silloin kylväessä hupsautin siemeniä reilusti itämään olettaen, etteivät kaikki kuitenkaan lähde kasvavaan. No ei se mitään, nyt niitä sitten on tosiaan jaettavaksi asti. Purkkeja ja kippokuppeja on onneksi varattuna, mihin voin koulia taimet väljempään kasvualustaan. Mielenkiinnolla odotan ulosistutusta ja mahdollista satoa. Täytyy laittaa kokemuksia tänne sinun blogikommenttiosioon, miten kävi. Vielä kiitos ja kumarrus ja onnea taimitarhallesi!

    VastaaPoista